Lukuvinkit: Innostavaa tietoa ja fiktiota

Kotkassa ilmastolukupiiriä vetävän Susanne Smycken herääminen ympäristöasioihin alkoi teini-iässä, jolloin hänen lukemistoonsa kuului erityisesti kasvissyöntiä ja eläinten oikeuksia käsitteleviä kirjoja. Smycke valitsi tämän blogin kirjasuosituksiinsa suosikkejaan vuosien varrelta, kirjoja, joista on jäänyt jälki hänen ajatteluunsa tai jotka ovat jotenkin muuten olleet merkityksellisiä. 

1. Noami Klein: No Logo

Miettiessäni omaa ilmastokirjahistoriaani nousi tämä klassikko ensimmäisenä mieleeni. Tartuin tähän teini-ikäisenä, muutamia vuosia kirjan ilmestymisen jälkeen ja kirja on vaikuttanut ajatteluuni ja maailmankatsomukseeni suuresti. No Logo ei ole ehkä puhtaasti ilmastokirja, mutta sen käsittelemät teemat globalisaatioon ja halpatyövoimaan liittyen ovat ajankohtaisia myös ilmastokriisiin liittyen. Myöhemmin Klein on julkaissut ilmastokirjallisuutta, jolle annan myös suuren suosituksen.

2. Colin Beavan: Ekovuosi Manhattanilla

Minua ovat aina innostaneet kaikenlaiset ekologiseen elämään liittyvät ”ihmiskokeet”, joten tämä kirja inspiroi valtavasti. Ilmastoystävällinen elämäntapamuutos suurkaupungissa on mielenkiintoinen asetelma ja kirjassa ekovuodesta on kerrottu viihdyttävästi. Kirja on julkaistu vuonna 2010 ja minä olen lukenut sen viimeksi joitakin vuosia sitten. Saattaa olla, että yksitoista vuotta vanha teos on vuonna 2021 enemmänkin ajankuvaus ilmastoajattelusta yhdentoista vuoden takaa, mutta kannattaa tähän silti tarttua. 

Ajattelin lukea tämän pian uudelleen lievittääkseni New York-ikävää, sillä ehdin ihastua New Yorkiin ennen kuin päätin lopettaa lentämisen. Onneksi kirjan sivuilla voi matkustaa ilmastoystävällisesti. Kirja sopii hengähdystauoksi raskaampien tietokirjojen väliin, inspiraatioksi, konkretiaa kaipaaville ja kaikille kaltaisilleni New Yorkiin ihastuneille.

3. Maja Lunde: Sininen

Aloitimme Kotkan ilmastolukupiirin tällä kirjalla. Ennen ilmastolukupiiriä lukemani ilmastokirjallisuus on ollut kovin tietokirjapainotteista. Sininen on oikeastaan minun ensimmäinen kurkistukseni ilmastofiktion maailmaan. 

Totesimme kollektiivisesti lukupiirissä, että tämä kirja todella resonoi ja vaikutti meihin lukijoina. Teos on helppolukuinen eikä välttämättä kaunokirjallisuuden loistokkaimpia teoksia, mutta se onnistuu koskettamaan ja haastaa tarinan kautta miettimään. Teoksen tulevaisuuteen sijoitettu dystopia on sijoitettu vain muutaman vuosikymmenen päähän ja ehkä juuri tämä on parasta kirjassa: siinä tarjottu tulevaisuus on sellainen, jonka toteutumista vastaan haluaa aktivoitua ja pian kirjan lukemisen jälkeen huomaa etsivänsä uusia tapoja ilmastoaktivismiin.

4. Elonkehä-lehdet

Luen kirjojen lisäksi mielelläni myös hyvin kirjoitettuja artikkeleita ilmastosta ja ympäristöstä. Syväekologinen kulttuurilehti tarjoilee neljä kertaa vuodessa hyvin kuratoitua ja laadukkaasti kirjoitettua tekstiä aiheesta. Lehdessä julkaistaan myös kirja-arvosteluja, joista voi löytää uutta kiinnostavaa aihepiiriä käsittelevää luettavaa.

5. Me olemme ilmasto

Kohtasin tämän kirjan ensimmäisen kerran sosiaalisessa mediassa ja kohtaamisen innoittamana lainasin kirjan kirjastosta. Puolisoni tarttui teokseen ensin ja puhkui muutosvoimaa. Olimme siirtyneet vegaaniseen ruokavalioon hieman ennen kirjaan tarttumista ja tämä kirja tuki vahvasti valintaamme. Kirja kuvaa kiinnostavasti, kuinka valinnoillamme on väliä, mutta samalla se on armollinen. 

Ilmastoa käsittelevät tietokirjat ovat välillä hieman raskaita ja suunnattu ehkä enemmän asiaan perehtyneille. Me olemme ilmasto on toisenlainen. Se on helposti lähestyttävä tietokirja, jota voin suositella myös niille, jotka lukevat vain muutamia kirjoja vuodessa.

6. Valentina Camerini: Greta 

En ole varma onko lukuvinkiksi sopivaa valita kirjaa, jota ei ole itse lukenut. Päätin kuitenkin tehdä niin, sillä lapseni luki tämän kirjan ja se vaikutti häneen samalla tavalla kuin No Logo minuun vuosia sitten. Kirja innosti lastani tutkimaan ilmastoasioita ja nykyisin keskustelemme hänen kanssaan usein ilmastokriisiin liittyvistä aiheista, kuten päästöhyvityksistä ja uusiutuvista energiamuodoista. Lähes aina lapseni yllättää minut tiedoillaan. Ilmastokriisi on ylisukupolvinen asia ja siksi on mahtavaa, että ilmastokirjallisuutta tehdään kaiken ikäisille.

Teksti: Susanne Smycke