Ilmastolukupiiri – mistä on kyse?
Ilmastolukupiiri.fi toteuttaa keväällä 2021 sarjan innostavia ilmastolukupiirejä kirjastoissa ja verkossa.
Lukupiirit tarjoavat matalan kynnyksen paikkoja keskustella ilmastonmuutoksesta ja siihen kietoutuvasta sukupuuttoaallosta syvällisesti ilmiönä, joka ‘muuttaa kaiken’, vai muuttaako? Ja ennen kaikkea: miten me sen kanssa elämme?
Ilmastolukupiiri toimii kuin mikä tahansa lukupiiri - eli kootaan yhteen porukka ihmisiä, jotka haluavat lukea yhdessä joitakin kirjoja ja kokoontua keskustelemaan niistä vapaamuotoisesti. Tällä kertaa aihepiiri rajataan kuitenkin kirjoihin, jotka käsittelevät tai sivuavat ilmastokriisiä ja erityisesti sitä, miten sen kanssa eletään. Ajatuksena ei ole niinkään “opiskella ilmastonmuutosta”, vaan löytää uusia näkökulmia siihen, missä määrin ilmastonmuutos on “kaiken muutos” ja miten sen kanssa eletään. Kevääksi 2021 kokoontuvia ilmastolukupiirejä kannustetaan ottamaan lukulistalleen noin viisi eri kirjaa ja kokoontumaan niiden tiimoilta noin viiden tapaamisen verran - kerran kuussa. Toki mukaan voi lähteä vain yhdenkin kirjan ja tapaamisen verran.
Ilmastolukupiiri -kampanja auttaa lukemisesta ja keskustelusta kiinnostuneita löytämään toisensa ja muodostamaan lukupiirejä kevääksi 2021. Marras-joulukuussa keskitymme erityisesti ilmastolukupiirin vetäjien löytämiseen ja heidän evästämiseensä koulutuksin ja kirjalistoin, kun taas tammikuussa haastamme mukaan osallistujat. Ilmastolukupiiri.fi -sivustolla olevan lomakkeen kautta ilmoittautuminen kumpaan tahansa tai molempiin onnistuu jo nyt! Ilmastolukupiiri.fi -sivusto käännetään lähiviikkoina myös ruotsiksi ja julkaisemme ruotsinkielisen kirjalistan.
Ilmastolukupiiri-haasteen toteuttaa Greenpeace, yhteistyössä Helmet-kirjastojen, kirjastojen valtakunnallisen "Yleisten kirjastojen ympäristötietoisuus 2020-luvulle" -hankkeen, Lukukeskuksen, Suomen Kirjastoseuran, Marttaliiton sekä Mannerheimin lastensuojeluliiton Uudenmaan piirin kanssa. Kampanjassa on mukana jo 25 kaupungin-/kunnankirjastoa eri puolita Suomea - ja mukaan mahtuu vielä!
Ilmastolukupiiri-haasteeseen voit osallistua neljällä tapaa:
- Ilmoittautumalla ilmastolukupiirin vetäjäksi, jolloin koulutamme sinut ja autamme löytämään kirjaklubiisi osallistujia;
- Ilmoittautumalla ilmastolukupiiriin osallistujaksi, jolloin autamme sinua löytämään itsellesi lukuporukan;
- Kokoamalla oman ilmastolukupiirisi ja ilmoittamalla sen mukaan (ilmoita tällöin lomakkeen lisätietolaatikossa, että kokoat porukan itse); tai
- Muuttamalla jo olemassa olevan lukupiirisi ilmastolukupiiriksi kevään 2021 ajaksi
Mukaan pääset ilmoittautumalla etusivun lomakkeella.
Ehdotuksemme on, että kukin ilmastolukupiiri valitsee luettavakseen noin viisi kirjaa, kevään 2021 aikana, jolloin kokoontumisia kirjojen tiimoilta, yksi kerrallaan, tulisi noin kerran kuussa. Se, kuinka paljon lukeminen ja keskustelut vie aikaa, on jokaisen yksilöllisesti arvioita, mutta toki lukupiireissä voi olla mukana, vaikka aina ei ehtisi kirjaa kokonaan lukeakaan - tai vaikka haluaisi olla mukana alun perinkin vain yhden-kahden kirjan verran.
Jokainen lukupiiri valitsee yhdessä luettavat kirjansa itse - tai lukija valitsee lukupiirinsä sen perusteella, mitä vetäjä ehdottaa luttavaksi. Helmet-kirjastojen työntekijät ovat laatineet lukupiirien hyödynnettäväksi #ilmastolukupiiri-kirjalistan, jolta löytyy suosituksia yhdessä luettaviksi kirjoiksi sekä niiden esittelyjä. Mukana on paitsi tietokirjoja myös romaaneja sekä nuorten- ja lastenkirjoja. Halutessanne voitte tuoda piirin luettavaksi myös kirjoja listan ulkopuolelta - tai ehdottaa listalle, muittenkin iloksi, sieltä puuttuvia, merkityksellisiä kirjoja.
Ilmastolukupiirin vetäjäksi voi ryhtyä kuka tahansa, joka on kiinnostunut lukemisesta, keskustelusta ja kohtaamisesta. Mitään varsinaisia erityistaitoja ei vaadita, kunhan motivaatio on kohdallaan rakentavan ja kaikkia kunnioittavan keskustelun vetämiseksi ja kunhan vetäjä voi sitoutua lukupiirinsä organisointiin noin viiden kokoontumisen verran kevään 2021 aikana.
Ilmastolukupiirin vetäjä huolehtii, että lukuporukka valitsee yhdessä luettavat kirjat ja sopii yhteiset tapaamisajat ja -paikat kevään ajalle (noin kerran kuussa). Lisäksi vetäjä kutsuu porukan koolle ja huolehtii, että keskustelu rullaa hyvässä hengessä.
Käytännön vinkit lukupiirien vetämiseen saat ilmastolukupiiri-koulutuksista sekä mukana olevilta kirjaston ammattilaisilta. Pikaohjeistuksen lukupiirin vetäjälle löydät myös täältä.
Keskustelun päätteeksi lukupiirin vetäjä huolehtii, että joku jakaa lukupiirin puolesta jokusen keskustelussa nousseen ajatuksen myös #ilmastolukupiiri -hashtagilla muidenkin lukupiirien iloksi.
Lukupiiriin osallistuminen on ilmaista - joskin lukupiiri voi itse päättää kokoontua esimerkiksi kahvilassa, jolloin osallistujat maksavat kahvit / pullat / viinilasit itse. Mikäli lukupiiri haluaa kokoontua kirjastossa, mukana olevat kirjastokumppanimme auttavat löytämään ja varaamaan siihen sopivat tilat.
Lukupiirin vetäjät osallistuvat vapaaehtoisina.
Mikäli korona-tilanne sallii, voivat ilmastolukupiirit kokoontua turvavälein kirjastoissa tai muissa paikoissa, kuten kahviloissa - ainakin osittain ja osallistujien niin toivoessa.
Mikäli viralliset suositukset keväällä 2021 suosittelevat kokoontumisten välttämistä, voivat ilmastolukupiirit kokoontua kokonaan verkossa, erilaisten videopuhelut mahdollistavien ohjelmien välityksellä. Greenpeace ja mukana olevat kirjastot auttavat löytämään sopivan väylän.
Voi - joskin on syytä varmistaa, että valittu kirjallisuus sopii kaikille osallistujille. Lisäksi on tärkeää, että vetäjä tuntee olonsa mukavaksi roolissaan.
Ilmastolukupiirit startataan yhteisellä tilaisuudella tammikuun 2021 puolivälissä ja päätetään yhteiseen tilaisuuteen toukokuussa. Näihin voi osallistua verkon välityksellä.
Lukupiirit voivat hyödyntää kevään 2021 aikana myös yhteisiä kirjailijavierailuja.
Lisäksi ilmastopiirien välistä keskustelua käydään #ilmastolukupiiri-hashtagin alla, mikä kokoaa oivalluksia eri porukoilta ilmastolukupiiri.fi -sivulle.
Jos sinulla on vielä kysyttävää ilmastolukupiireistä, älä epäröi ottaa yhteyttä:
Kaisa Kosonen, ilmastovastaava, Greenpeace,
kaisa.kosonen@greenpeace.org, p.050 368 8488
Katariina Ervasti, verkostopäällikkö, Vantaan kaupunginkirjasto,
katariina.ervasti@vantaa.fi, p.050 314 6258