Ilmastolukupiirien Blogi

Kertomuksia lukupiireistä, kirjoista ja niiden lukijoista – ja tietysti ilmastosta.

Lukuvinkit: Innostavaa tietoa ja fiktiota

Kirjoittajalta Ilmastolukupiiri | 29.4.2021

Kotkassa ilmastolukupiiriä vetävän Susanne Smycken herääminen ympäristöasioihin alkoi teini-iässä, jolloin hänen lukemistoonsa kuului erityisesti kasvissyöntiä ja eläinten oikeuksia käsitteleviä kirjoja. Smycke valitsi tämän blogin kirjasuosituksiinsa suosikkejaan vuosien varrelta.

Lue lisää

Anni Kytömäki: teoksissani näkyy henkilökohtainen ekohistoria

Kirjoittajalta Ilmastolukupiiri | 14.4.2021

Vuoden 2020 Finlandia-palkinnon voittaja Anni Kytömäki kertoo, miten luonto, ekologiset kriisit sekä ihmisen ja luonnon välinen yhteys näkyvät hänen teoksissaan.

Lue lisää

Lukuvinkit: 3 x Tulevaisuus

Kirjoittajalta Ilmastolukupiiri | 22.2.2021

Kansainvälisen ja kotimaisen ilmastofiktion määrä kasvaa koko ajan. Kirjailija Emma Puikkosen lukuvinkeistä löytyy kolme kotimaista näkökulmaa ekokriisin herättämiin ristiriitoihin ja tulevaisuuskuviin. Lopuksi saamme myös yhden bonussuosituksen ajattelua virkistämään!

Lue lisää

Lukuvinkit: vanhemmuus ja ilmastonmuutos

Kirjoittajalta Ilmastolukupiiri | 10.2.2021

Viime kerralla lukuvinkit-sarjassa esiteltiin kirjoja, jotka tukevat ilmasto- ja luontokriiseistä keskustelemista lasten ja nuorten kanssa. Jatkamme nyt teeman parissa, kun verkkopäätoimittaja ja Ilmastotoiminta.fi-sivuston toinen perustaja, Iina Soininen kertoo suosikkikirjoistaan, joissa ilmastonmuutos kohtaa vanhemmuuden.

Lue lisää

Lukuvinkit: Lastenkirjoja, jotka vastaavat ilmastohuoleen

Kirjoittajalta Ilmastolukupiiri | 22.1.2021

Lastenkirjallisuus tarjoaa paljon välineitä ilmastosta keskustelemiseen. Lukuvinkit-sarjan toisessa osassa Porin kaupunginkirjaston Salla Wahlman kertoo ajankohtaiset kirjavinkit lapsiperheille sekä lasten parissa työskenteleville.

Lue lisää

Katso suora lähetys – Ilmastolukupiirien lähtölaukaus livenä Oodista!

Kirjoittajalta Ilmastolukupiiri | 18.1.2021

Ilmastolukupiirien maanlaajuista starttia juhlitaan Helsingin keskustakirjasto Oodista lähetettävässä live-tapahtumassa klo 18-19. Tule mukaan!

Lue lisää

Lukuvinkit: Kolme kirjaa päästöttömän tulevaisuuden puolesta

Kirjoittajalta Ilmastolukupiiri | 14.1.2021

Lukuvinkit-sarjan ensimmäisessä osassa Matti Kahra, Elinkeinoelämän keskusliiton ilmasto- ja kiertotalousasioiden johtava asiantuntija, kertoo kirjoista, jotka avaavat teitä päästöttömään tulevaisuuteen.

Lue lisää

Tiedote: Ilmastolukupiirit Rovaniemeltä Helsinkiin haastavat suomalaiset keskustelemaan, kuinka kriisien kanssa eletään: kevään lukupiireihin haetaan nyt lukijoita

Kirjoittajalta Ilmastolukupiiri | 28.12.2020

Ilmastolukupiirit tarjoavat ihmisille tilan keskustella esimerkiksi siitä, miten erilaisten ympäristökriisien kanssa eletään, tai miten kirjallisuus voi auttaa näiden teemojen käsittelemistä lasten ja nuorten kanssa. Ensimmäiset ilmastolukupiirit alkavat tammikuussa, ja niihin voi nyt ilmoittautua lukijaksi kampanjan verkkosivuilla.

Lue lisää
Ilmastolukupiiri

Pikaopas lukupiirin vetäjälle

Kirjoittajalta Ilmastolukupiiri | 12.11.2020

Vuonna 2009 haastattelin yhdeksää lukupiirin vetäjää ja kirjoitin haastatteluihin ja omiin kokemuksiini perustuen artikkelin kirjaan Kirjasto 2010: lukijat, tekstit ja verkko. Aikaa on kulunut yli kymmenen vuotta, mutta lukupiirin vetäminen ei ole juurikaan muuttunut. Tämä kirjoitus on tiivistelmä tuosta artikkelista.

Lue lisää