Lukuvinkit: Lastenkirjoja, jotka vastaavat ilmastohuoleen

Lastenkirjallisuus tarjoaa paljon välineitä ilmastosta keskustelemiseen. Lukuvinkit-sarjan toisessa osassa Porin kaupunginkirjaston hanketyöntekijä ja lastenkirjavinkkari Salla Wahlman kertoo ajankohtaiset ja keskustelua tukevat kirjavinkit lapsiperheille sekä lasten parissa työskenteleville.

Ilmastonmuutos ja siihen liittyvät teemat ovat olleet paljon esillä myös viime vuosina ilmestyneissä lastenkirjoissa. Kun lukee lapsen kanssa ilmastokirjallisuutta, ilmastoahdistuksen ja syyttelykeskeisyyden sijaan on hyvä keskittyä keskusteluun ja siihen, että lasten kysymykset ja ajatukset saavat tilaa. Pidän Porin kirjaston verkkoilmastolukupiiriä, jossa luetaan lastenkirjoja ja pohditaan aikuisten kesken sitä, kuinka ilmastoasioista voisi lasten kanssa puhua. Näistä teoksista löydät sekä mielenkiintoista tietoa että vauhdikkaita tarinoita:

1. Laura Tirkkonen ja Kaisa Huotari (kuvitus): Fiian kimpsut ja kampsut: kuinka kasvaa kestäväksi kuluttajaksi (Cozy Publishing 2020).

Kaunis kuvakirja, jossa tutustutaan Fiiaan ja hänen perheenjäseniinsä sekä pieniin tekoihin, joita he tekevät kestävämmän elämisen puolesta. Aukeamalla esitellään aina jokin Fiiaa mietityttävä tai harmittava tilanne, jonka ratkaisu antaa eväitä kierrättämiseen, jakamiseen, uusiokäyttöön tai karsimiseen. Tekstissä on myös hauskasti riimiteltyjä osia ja aikuistakin naurattavia vertauksia. Kirja tarjoaa erittäin lempeitä ja lapsilähtöisiä vinkkejä arkeen. 

2. Pirjo Havia ja Viktor Amoussou (kuvitus): Meren maha on kipeä (Lasten Keskus 2020). 

Maailma on meidän yhteinen aarteemme. Tarinallisessa lasten tietokirjassa lukijat tutustuvat uhanalaisiin merikilpikonniin, jotka ovat vaarassa vesialueiden muovittumisen vuoksi. Vakavaa aihetta lähestytään leikin, laulujen ja sadun avulla. Kaukaisten asioiden merkitys omassa elämässä ja oman elämisen kauaskantoiset seuraukset, siinä avainasiat yhteisessä taistelussa maailman pelastamiseksi. 

3. Magdalena Hai ja Teemu Juhani (kuvitus): Kurnivamahainen kissa (Karisto 2017). 

Fantasiakertomus kissasta, joka söi kaiken ja tytöstä, joka halusi olla hänen ystävänsä. Kissan vatsassa asuu itse ahneus, joka pakottaa kissan syömään kaiken. Symboliikkaa ja vavahduttavaa kerrontaa siitä, kuinka ihminen on ahneuksissaan ja haalimisenhalussaan vyörynyt luonnon ylle. Satumaisuus antaa kuitenkin mahdollisuuksia käsitellä aihetta lapsen kanssa mielikuvituksen keinoin toisin kuin, jos kyseessä olisi vaikka saarnaava tietoteos. Magdalena Hain taito käyttää kieltä ja Teemu Juhanin kuvitustyyli luovat aivan maagisen maailman tärkeän aiheen ympärille. 

4. Tiina Nygård ja Marjo Nygård (kuvitus): Hulivili ja oikkuileva ilmasto (Mäkelä 2020). 

Hulivili kasvattaa porkkanoita, mutta sää ei ole kasvulle otollista. Ensin on pitkään kuivaa ja kuumaa, sitten alkaa rankkasade. Miksi tällaista tapahtuu? Irmeli-etana ottaa kantaa ja selittää oikkuilevan ilmaston syyt. Lopulta selviää myös se, miksi kalapuikkojen sijaan kannattaisi syödä jotain lähellä kasvatettua. Pieniä tekstipätkiä ja ilmeikästä kuvitusta, joiden ohella lapsi voi saada lempeitä oivalluksia ilmastosta ja syömästään ruuasta. Kirjaa voi lukea myös tarinana, joka innostaa kasvattamaan, työntämään sormet multaan ja näkemään kättensä jäljen.

5. Laura Ertimo ja Mari Ahokoivu (kuvitus): Ihme ilmat! : miksi ilmasto muuttuu (Into 2019). 

Lasten tietokirja, jossa kaverukset pureutuvat ilmastokysymyksiin. Aikuiset yrittävät puolustella huonoa käytöstään, ja silloin on lasten aika ottaa selvää ja toimia. Sarjakuvatyyli helpottaa pitkien tekstipätkien ja painavan asian omaksumista ja herättänee myös vähemmän lukevien lasten kiinnostuksen. Kirja sopii hyvin myös aikuisille, sillä siinä on esitetty faktat varsin monipuolisesti, mutta silti ilman jatkuvaa sormen heristelyä. Ilmastokeiju ja fossiilimenninkäinen hauskuuttavat tätä vakavaa soppaa!

Teksti: Salla Wahlman