
Bokcirklarna
Här hittar du de svensk- och tvåspråkiga bokcirklarna. Bekanta dig med bokcirklarna och kom med!
En bokcirkel dit alla med intresse för klimatförändringen är välkomna! Ingen förhandskunskap förutsätts. Vi läser och diskuterar tre böcker som behandlar klimatförändringen, med start i februari. På grund av coronan träffas bokcirkeln virtuellt.
Vi kommer tillsammans överens om tidpunkterna för våra träffar, tanken är att vi ses ungefär en gång per månad.
Vi kommer att läsa följande böcker:
Åtta steg mot avgrunden, Jonathan Jeppsson
Den obeboeliga planeten - Livet efter uppvärmningen, David Wallace-Wells
Skulle vi alla kunna samsas? Essäer om vår samtid, Merete Mazzarella
Det behövs minst fyra anmälda för att bokcirkeln ska arrangeras. Anmäl dig till ledaren för bokcirkeln, Karin Cederlöf (karinl.cederlof@gmail.com).
Inledas den 18. januari.
Hur vore det om vi skulle sätta oss ner och fundera på vad klimatkrisen egentligen innebär? Klimatbokcirklarna, som ordnas landet runt, utmanar alla finländare att diskutera klimatkrisen. Våren 2021 kan vi fördjupa oss i ämnet genom att läsa både kända och okända romaner, diktsamlingar och faktaböcker inom ämnet.
Klimatbokcirkeln fungerar som vilken bokcirkel som helst – vi samlas för att läsa och diskutera en utvald bok under fria former. Skillnaden är att nu begränsas bokurvalet till böcker som behandlar klimatkrisen och hur vi kan leva med den.
Bibliotekets klimatbokcirkel startar i januari. Högst 10 personer kan delta.
Programmet:
må 18.1. kl. 18.00 Berget, Kristin: Och när det blir ljust blir det helt fantastiskt.
må 15.2. kl. 18.00 Franzen, Jonathan: Här slutar världens ände.
må 15.3. kl. 18.00 Jansson, Tove: Kometen kommer.
må 26.4. kl. 18.00 Weithz, Jesper: 2020 - en framtidsoptimistisk roman.
Plats: Jakobstads stadsbibliotek, Runebergsgatan 12
Kom med: Skicka e-post till martin.lovstrand(a)jakobstad.fi
Inleds den 18. januari, klockan 18
Klimatbokcirkel. För alla som vill prata om böcker och klimat. Vi läser olika slags böcker - både skönlitteratur och fakta. Tre böcker totalt.
Plats: Karleby stadsbibliotek, Storgatan 3 67100 Karleby.
Kom med: Skicka e-post till mikaela.byskata-ahlskog(a)kokkola.fi
Kom med i Granibibbans Fejsbokcirkel! Det är bokcirkeln för dig som vill läsa och diskutera böcker, utan att binda dig till en viss tid eller plats.
Under våren 2021 kommer Granibibbans Fejsbokcirkel att vara en del av projektet Klimatbokcirkeln, som ordnas på olika håll i Finland.
2020 var med god marginal det varmaste året i Finland sedan man började mäta temperaturer. Klimatförändringen märks redan konkret i vår vardag. Det påverkar allt i vår omgivning, och om inte förr så är det nu hög tid att läsa på om saken.
Fejsbokcirkeln tar sig an tre högintressanta och välskrivna böcker som på varsitt sätt berör klimatet. Deltagarna läser i egen takt och diskussionen förs under en viss vecka för varje bok. Om du vill kan du bara läsa den bok som intresserar dig mest och vara med och diskutera den.
Detta läser vi:
vecka 7 (15-19.2)
Jonathan Safran Foer: Det är vi som är klimatet
vecka 12 (22-25.3)
Emmi Itäranta: Minnet av vatten
vecka 17 (26-30.4)
David Jonstad: Jordad - enklare liv i kollapsens skugga
Kom med: Granibibbans Fejsbokcirkel
Inledas: bekräftas senare
Borgå klimatläsekrets för alla bokmalar med klimatångest och önskan om klimathopp. Vi läsar Skönlitteratur, sammanlagt tre böcker. Strävar efter att hitta böcker som finns att läsa både på finska och svenska.
Plats: Borgå huvudbibliotek
Kom med: Skicka e-post till kahkonenninni(a)gmail.com
Bokcaféet i Vasa Stadsbibliotek
Biblioteksgatan 13, 65100 Vasa
23.1.2021 @ 13: 00–15:00
Klimatbokcirklarna utmanar finländarna att läsa, diskutera och konfronteras med klimat- och naturkrisen. Under våren 2021 för vi samman de mest fängslande böckerna och de intressantaste diskussionerna – både live och på nätet. Temat avgränsas till böcker som behandlar eller tangerar klimatkrisen och speciellt det hur man ska finna sig i den. Det är i och för sig inte meningen att ”studera klimatkrisen” utan snarare finna nya infallsvinklar på i vilken utsträckning klimatförändringen ”förändrar allt” och hur man finner sig i faktumet.
Klimatbokcirkeln träffas under våren 2021 vid huvudbibliotekets grupprum Essä (vån 1) lördagar kl. 13-15
23.1. Maja Lunde, Binas historia
20.2. Lyra Koli: Allting växer
20.3. Ian McEwan: Hetta
24.4. Annika Luther: De sista entusiasterna
22.5. enligt deltagarnas önskemål
Bokcirkelboken kan lånas vid huvudbibliotekets Infopunkt.
Bokcirkeln dras av Tuula Närvä, bokentusiast och naturvän från Vasa.
Med ryms 10 personer. Förhandsanmälan för kaffeservering samt pga av rådande coronarestriktioner senast 21.1.2021 till marja.mikola@vaasa.fi.
Klimatbokcirkeln träffas med beaktande av säkerhetsavstånden och andra rådande hygienrekommendationer under coronaläget. Ifall det inte förefaller möjligt att ordna sammankomster live kan vi förberedda att träffas på nätet.
Utmaningen Klimatbokcirkeln genomförs av Greenpeace i samarbete med Helmet -biblioteken, Läscentrum, Finlands Biblioteksförening, Marthaförbundet samt Mannerheims Barnskyddsförbunds Nylands distrikt. I kampanjen deltar flera stads/kommunbibliotek på olika håll i Finland.
Välkommen med att diskutera och lyssna!