Klimatbokcirkeln – vad är det frågan om?
Under våren 2021 ordnar ilmastolukupiiri.fi en serie inspirerande klimatbokcirklar i biblioteken och på nätet.
Bokcirklarna erbjuder tillfällen med låg tröskel för ingående diskussioner om klimatförändringen och den utrotnigsvåg som hänger ihop med den som ett fenomen som ’förändrar allt’, eller gör det? Och framför allt: hur lever vi med det?
En klimatbokcirkel fungerar som vilken annan bokcirkel som helst – vi samlar ihop dem som tillsammans vill läsa böcker kring vissa teman och samlas sen för att diskutera dessa i fri form.
Den här gången avgränsas dock temat till böcker som behandlar eller tangerar klimatkrisen och speciellt det hur man ska finna sig i den. Det är i och för sig inte meningen att ”studera klimatkrisen” utan snarare finna nya infallsvinklar på i vilken utsträckning klimatförändringen ”förändrar allt” och hur man finner sig i faktumet.
Klimatbokcirklarna som samlas under våren 2021 uppmanas att ta cirka fem böcker på sin läslista och samlas för att diskutera dessa cirka fem gånger eller gång i månaden. Du kan också läsa endast en bok och komma med på mötet kring just den boken.
Under våren 2021 hjälper kampanjen Klimatbokcirkeln dem som är intresserade av läsning och diskussion att finna varandra och bilda bokcirklar. Under november och december ligger fokusen i att hitta ledare för bokcirklarna samt i att handleda dem med hjälp av skolning och boklistor, och i januari utmanar vi deltagarna att komma med. Redan nu kan anmäla dig som ledare, deltagare eller båda med blanketten som finns på sidan ilmastolukupiiri.fi!
Under den närmaste tiden kommer ilmastolukupiiri.fi att också översättas till svenska och då publiceras den svenskspråkiga boklistan.
Utmaningen Klimatbokcirkeln genomförs av Greenpeace i samarbete med Helmet -biblioteken, Läscentrum, Finlands Biblioteksförening, Marthaförbundet samt Mannerheims Barnskyddsförbunds Nylands distrikt. I kampanjen deltar redan 25 stads/kommunbibliotek på olika håll i Finland – och fler ryms med!
Du kan delta på fyra olika sätt i utmaningen Klimatbokcirkeln:
- Genom att anmäla dig som ledare för en klimatbokcirkel; i detta fall erbjuder vi dig skolning och hjälper att hitta deltagare till din bokklubb;
- Genom att anmäla dig som deltagare i en klimatbokcirkel; i detta fall hjälper vi dig att hitta en läsgrupp;
- Genom att du själv bildar din egen klimatbokcirkel och anmäler den med (meddela då i rutan för blankettens tilläggsinformation, att du själv skapar gruppen; eller
- Genom att du ändrar din existerande bokcirkel till en klimatbokcirkel för våren 2021
Du kommer med genom att anmäla dig med blanketten på ingångssidan.
Vi föreslår att varje klimatbokcirkel väljer cirka fem böcker på sin läslista för våren 2021 och samlas cirka fem gånger för att diskutera en bok åt gången, alltså ungefär en gång i månaden. Det hur mycket tid läsning och diskussioner kräver är väldigt individuellt, men man kan också delta i bokcirklarna fast man inte hinner läsa hela boken från pärm till pärm – eller, om man från allra första början vill delta genom att bara läsa en-två böcker.
Varje bokcirkel väljer själv ut böckerna som ska läsas tillsammans – eller så väljer läsaren sin bokcirkel utgående från vad ledaren föreslår att läsa. Anställda på Helmet-biblioteken har sammanställt en #klimatbokcirkel-boklista för bokcirklarna; listan innehåller bokpresentationer och rekommendationer om böcker som kan läsas tillsammans. Förutom faktaböcker finns romaner samt ungdoms- och barnböcker med. Om ni så önskar kan ni också ta med er till bokcirkeln sådana böcker som inte finns med på listan – eller föreslå, att betydelsefulla böcker som också andra kan få glädje av tas med på listan.
Vem som helst som är intresserad av läsning, diskussioner och möten kan bli ledare för en klimatbokcirkel. Inga egentliga specialkunskaper krävs, det viktigaste är att vara motiverad till att leda en konstruktiv diskussion med respekt för alla och kunna förbinda sig till att ordna möten för sin bokcirkel cirka fem gånger under våren 2021.
Ledaren för en klimatbokcirkel ser till att läsgruppen tillsammans väljer ut böckerna som ska läsas och kommer överens om tid och plats för vårens träffar (cirka en gång i månaden). Dessutom kallar ledaren gruppen till möten och ser att konversationerna förs i god anda.
Praktiska tips för att leda en bokcirkel får du under klimatbokcirkelskolningarna samt av de yrkeskunniga på biblioteket som är med i projektet. En snabbguide för ledare av bokcirklar hittar du också här.
När diskussionen avslutas ser ledaren för bokcirkeln till att någon delar med hashtaggen #ilmastolukupiiri å bokcirkelns vägnar tankar som framkommit under diskussionen för andra bokcirklar att ta del av.
Det kostar ingenting att delta i en bokcirkel – det är upp till varje bokcirkel att bestämma var man träffas; om man till exempel väljer att träffas på ett café, bekostar deltagarna sitt kaffe / vinglas eller bulle själva. Om bokcirkeln vill träffas på ett bibliotek hjälper våra samarbetspartner att hitta och boka lämpliga lokaler.
Att leda en bokcirkel är frivilligt.
Om coronasituationen tillåter kan klimatbokcirklarna träffas med beaktande av säkerhetsavstånden på bibliotek eller på andra ställen som caféer - i alla fall delvis och om deltagarna så önskar.
Ifall det under våren 2021 på grund av de allmänna rekommendationerna inte förefaller möjligt att ordna sammankomster kan klimatcirklarna träffas helt och hållet på nätet med hjälp av olika program som möjliggör videokonferenser. Greenpeace och biblioteken som är med i projektet hjälper att hitta en lämplig kanal.
Visst – dock bör man försäkra sig om att den valda litteraturen godkänns av alla deltagarna. Det är också viktigt att ledaren känner sig bekväm i sin roll.
Klimatbokcirklarna sparkas igång med ett gemensamt möte i mitten av januari 2021 och avslutas på samma sätt i maj. I dessa möten kan man delta via nätet.
Under våren 2021 kan bokcirklarna även ordna gemensamma författarbesök (på finska).
Dessutom kan klimatbokcirklarna diskutera med varandra under hashtaggen #klimatbokcirkel och på så sätt samla ihop insikterna från olika grupper på ilmastolukupiiri.fi -sidan.
Om du vill ställa ytterligare frågor om klimatbokcirklarna, vänligen kontakta:
Kaisa Kosonen, klimatansvarig, Greenpeace,
kaisa.kosonen@greenpeace.org, p.050 368 8488
Katariina Ervasti, partnerskapschef, Vanda stadsbibliotek,
katariina.ervasti@vantaa.fi, p.050 314 6258