Tiedote: Ilmastolukupiirit Rovaniemeltä Helsinkiin haastavat suomalaiset keskustelemaan, kuinka kriisien kanssa eletään: kevään lukupiireihin haetaan nyt lukijoita

Ilmastolukupiiri.fi -kampanja haastaa suomalaiset lukemaan, keskustelemaan ja kohtaamaan ilmasto- ja luontokriisin. Kampanja kutsuu kenet tahansa osallistumaan tai kokoamaan oman ilmastolukupiirinsä. Kevään 2021 aikana kirjastoissa, verkossa ja yksityisesti järjestettäviä lukupiirejä on mukana jo yli 60 eri puolilta Suomea. 

Ilmastolukupiirit tarjoavat ihmisille tilan keskustella esimerkiksi siitä, miten erilaisten ympäristökriisien kanssa eletään, tai miten kirjallisuus voi auttaa näiden teemojen käsittelemistä lasten ja nuorten kanssa. Ensimmäiset ilmastolukupiirit alkavat tammikuussa, ja niihin voi nyt ilmoittautua lukijaksi kampanjan verkkosivuilla ilmastolukupiiri.fi. Lukupiireissä luetaan niin proosaa, esseitä, tietokirjoja kuin lasten- ja nuortenkirjallisuutta.

“Idea ilmastolukupiireistä syntyi siitä, että moni janoaa hyvää keskustelua ympärillämme tapahtuvista mullistuksista. Ilmastokriisi ja sukupuuttoaalto vyöryvät koteihimme uutisista päivittäin, ja monia askarruttaa, mitä se kaikki tarkoittaa. Uskon, että kirjallisuus voi antaa tähän paljon, ja kirjastojen tehtävä on lainkin mukaan edistää yhteiskunnallista ja kulttuurista vuoropuhelua”, kertoo Vantaan kirjastopalveluiden verkostopäällikkö Katariina Ervasti.

Koronatilanteen takia monet lukupiireistä tullaan ainakin aluksi järjestämään verkkokeskusteluina – tai vaikkapa metsäkävelyinä ja virtuaalitodellisuudessa. Ilmoittautuneille tiedotetaan koronaturvatoimista kulloisenkin tilanteen mukaan. Kampanjan avajaistilaisuus järjestetään verkkostriiminä Helsingin keskustakirjasto Oodista maanantaina 18.1.2021, ja sen ohjelmaa tähdittävät mm. näyttelijä Minka Kuustonen, muusikko Matti Johannes Koivu, kirjailija-toimittaja Juha Kauppinen sekä kirjailija Emma Puikkonen.

Ilmastolukupiiri.fi-haasteen järjestävät pääkaupunkiseudun Helmet-kirjastot ja ympäristöjärjestö Greenpeace, yhteistyössä Lukukeskuksen, kuntien paikalliskirjastojen, Suomen kirjastoseuran, Mannerheimin Lastensuojeluliiton Uudenmaan piirin ja Marttojen kanssa, mutta lukupiirin vetäjäksi tai lukijaksi voi ilmoittautua kuka tahansa.

“Olemme tosi ilahtuneita siitä, miten innostuneesti haaste on otettu vastaan ja miten erilaisia porukoita on jo syntynyt ympäri Suomen, Rovaniemeltä Helsinkiin. Siellä on ammattifutaajien ilmastolukupiiri ja nuorten ilmastolukupiiri. On ylisukupolvinen lukupiiri, jossa aikuisille ja lapsille järjestetään samaan aikaan omaa ohjelmaa. Yksi lukupiiri järjestetään virtuaalimaailma AltSpacessa ja toinen kaikille helsinkiläisille avoimella Helsinki-kanavalla”, kertoo ympäristöjärjestö Greenpeacen ilmastoasiantuntija Kaisa Kosonen.

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt

Katariina Ervasti, Vantaan kirjastopalveluiden verkostopäällikkö, p. 050 314 6258

Kaisa Kosonen, ilmastovastaava, Greenpeace, p. 050 368 8488