Tiedote: Toivoa ilmasto- ja luontokriisien keskellä? – Ilmastolukupiiri-kampanja huipentuu kevätjuhlaan

Mitä on hyvä ja merkityksellinen elämä ilmastokriisin aikana? Valtakunnallinen Ilmastolukupiiri-kampanja huipentuu tulevana tiistaina kevätjuhlaan, jossa ajankohtainen ilmastotieto kohtaa toivoa herättelevät keskustelut. Voit katsoa tapahtuman Zoomin välityksellä 25.5. kello 18-20.

Kevään 2021 aikana eri puolilla Suomea on järjestetty yli 90 ilmastolukupiiriä, joissa on kokoonnuttu lukemaan, kohtaamaan ja keskustelemaan siitä, mitä ilmastonmuutos tarkoittaa ja miten sen keskellä elämme. Ilmastolukupiirien päätöstilaisuudessa pääsevät ääneen ilmastotoiminnan konkarit, aihetta taiteen ja yhteisöjen kautta lähestyneet asiantuntijat sekä ilmastolukupiirien vetäjät. Kevätjuhlan vieraina ovat europarlamentaarikko, Marttaliiton hallituksen puheenjohtaja Sirpa Pietikäinen, ilmastoasiantuntija Lauri Myllyvirta, kirjailija Laura Gustafsson, dosentti Arto O. Salonen ja Taideyliopiston Kuvataideakatemian dekaani Hanna Johansson sekä Kirjastolehden päätoimittaja Ville Vaarne.

Tapahtuman kantavana teemana on kirjallisuuden ja yhteisöjen, kuten kirjastojen ja lukupiirien merkitys ilmastoahdistuksen muuttamisessa toiminnaksi. Yksi kevään lukupiirien keskeisistä havainnoista oli, että tarve toivoa luoville kirjoille ja toiminnalle on suuri.

“Ilmastolukupiirien suosio löi meidät ällikällä. Tavoitteemme ylittyivät moninkertaisesti ja palaute on ollut valtavan hyvää. Sadat ihmiset kohtasivat ja huomasivat, että tarvitaan tarinoita siitä, miten me yhdessä rakennamme parempaa”, sanoo Katariina Ervasti, Vantaan kaupunginkirjaston verkostopäällikkö.

Ilmastolukupiiri on pääkaupunkiseudun Helmet-kirjastojen, Greenpeacen, Marttaliiton, Lukukeskuksen ja Mannerheimin Lastensuojeluliiton Uudenmaan piirin sekä Suomen kirjastoseuran kampanja, joka toteutettiin yhteistyössä kirjastojen kanssa ympäri Suomen. Seuraavaksi järjestäjät haastavat Suomen kirjastot ja niiden lukijat kokoamaan toivon kirjahyllyä, jonka teokset antavat avaimia ilmastokriisin kohtaamiseen ja vaihtoehtoja dystopioille.

“Toivon kirjahyllystä jokainen voi poimia teoksia, joiden avulla hahmottaa osaansa ilmasto- ja luontokriisin kanssa elämisessä. Voi ehkä myös löytää tapoja, joilla tehdä yksin tai yhdessä oman mittakaavansa ilmastekoja”, sanoo Itäkeskuksen tietokirjalukupiirin vetäjä ja pitkän linjan kirjastolainen Tuula Haavisto.

Katso ilmastolukupiirien kevätjuhla 25.5. klo 18 täältä: https://tiny.cc/ilmastolukupiirijuhla Tapahtuman juontaa erikoiskirjastovirkailija Henriika Tulivirta. Lisätietoa Ilmastolukupiiri-kampanjasta löytyy sivulta www.ilmastolukupiiri.fi

Lisätiedot: 

Katariina Ervasti, verkostopäällikkö, Vantaan kaupunginkirjasto
050 314 6258

Kaisa Kosonen, ilmasto- ja energia-asiantuntija, Greenpeace Norden
050 368 8488