Toivon kirjahylly

Kevään 2021 ilmastolukupiireissä haluttiin sekä lisätä tietoa että helpottaa elämistä ilmastoahdistuksen kanssa. Lukupiireissä luettiin valtavasti eri teoksia; tietoa, kaunoa, lasten ja nuorten kirjallisuutta. Matkan varrella kävi selväksi, että ilmastonmuutoksen rinnalla huomiota vaatii biodiversiteetin eli elonkirjon kapeneminen.

Kokemus luetuista kirjoista oli vähintään kahtalainen. Osa teoksista esitti tilanteen varsin synkkänä, toiset suuntautuivat sekä tilanneanalyysiin että erilaisiin ratkaisuehdotuksiin. 

Monet ilmastolukupiirit aikovat jatkaa syksyllä, ja joitain uusiakin on perusteilla. Näiden lukupiirien sekä kirjastojen aineistonäyttelyjen tueksi ilmastolukupiiri.fi-sivuston kirjalistaa on muokattu ja päivitetty perustamalla sinne Toivon kirjahylly. Toivon kirjahyllyyn on siirretty muista kirjaryhmistä teokset, joissa haetaan ja edistetään ratkaisuja ilmastokriisiin tai joiden voi tulkita lieventävän ahdistusta. Hyllyyn on lisätty ja lisätään uusiakin nimekkeitä, aineistoa kun ilmestyy koko ajan. Mukana on esimerkinomaisesti myös ympäristöystävällisen elämäntavan oppaita muistuttamassa, että kirjoista saa apua oman elämänsä  ekologisten valintojen tekemiseen.

Kun kevättä varten tehtyä kirjalistaa tutkittiin toivon ja ratkaisujen näkökulmasta, huomattiin että painopiste valuu vahvasti tietokirjallisuuteen. Romaaneissa ja novelleissa toivon herättäminen on paljon tulkinnanvaraisempaa – esim. Richard Powersin Ikipuut-romaani on antanut joillekuille toivoa, toisille lukukokemus on ollut masentava. Yhtä dystopia kannustaa toimintaan, toista se lamaannuttaa. Kaunokirjallisuus on jo kirjallisuudenlajina paljon monitulkintaisempaa. Ehkä kriittisimmin aiheesta on kirjoittanut kirjailija-toimittaja Riikka Suominen, joka totesi taannoin Kirjasto-lehden kolumnissaan, ettei kirjallisuus ole ylipäätään onnistunut selittämään ilmastonmuutosta. Toistaiseksi kaunokirjallisuus onkin Toivon kirjahyllyssä heikosti edustettuna, ja toivomme sen täydentämiseen kaikkien lukupiiriläisten ja lukupiirikirjastojen apua!

Sekä kaunokirjallisuus- että muita vinkkejä toivoa herättävistä ilmastonmuutos- ja biodiversiteettikirjoista voivat esittää kaikki, jotka onnistuvat bongaamaan sopivia teoksia. Niitä voi raportoida Helmet-kirjastojen  Sonja Peschkowille (sonja.peschkow(a)espoo.fi) kertomalla teoksen nimen, tekijän ja ilmestymisvuoden.

Kirjojen lisäksi lukupiireissä kannattaa muistaa tiedelehdet, laajalevikkisimpinä Tiede ja Tieteen kuvalehti sekä yliopistojen omat tiedotuslehdet. Uudet keksinnöt ja potentiaaliset ratkaisut myös ilmastonmuutoksen ja elonkirjon kapenemisen aiheuttamiin ongelmiin esitellään usein juuri niissä. Lehdissä on aika ajoin myös ympäristökysymyksiä laajemmin valottavia teemakokonaisuuksia, joissa saattaa olla tarjolla usean eri alan tutkimustietoa samasta aihepiiristä. 

Toiveikkaita lukemisia kesälle ja syksylle!

Tuula Haavisto, kirjastoalan aktiivi ja tietokirjalukupiirien vetäjä